kolmapäev, 20. märts 2013

risotto ai finocchi con ricotta e peperoncino

Eileõhtuseks maisupalaks valmistasin ühte enda lemmiksöökidest - risotot!

Esmalt panen kirja Jamie valge risoto põhiretsepti - risotto bianco (kõikides mu valmistatavates risoto roogades on see baasretseptiks). Kummitama jäi küsimus: kas õige on risoto või risotto? Keeleabi lehekülg ütleb, et eesti keeles on õige kasutada "risoto", kuid inglise keeles on jällegi õige "risotto".

Vaja läheb: (6le inimisele)
1,1 l (vastavalt valmistatavale roale kana-, kala- või juurvilja-) puljongit
2 sl oliiviõli
tükk võid
1 suur, kooritud ja peenekshakitud sibul
2 kooritud ja peenekshakitud küüslauguküünt
4-5 kärbitud ja peenekshakitud sellerivart
400 g risotoriisi
2 veiniklaasitäit kuiva valget vermutit või kuiva valget veini
meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart
70 g võid
115 g värskelt riivitud Parmesani juustu

Vähendasin kõiki koguseid poole võrra, kuna risotot ei ole mõtet küll mitmeks päevaks teha ja elu kulgeb meil kahekesi :)

1. etapp: kuumuta puljong. Pane oliiviõli ja või pannile (võid ma ei lisanud, kuna isiklik maitseelistus ei ole lasknud mul terve elu võid tarbida (va koogid/küpsetised, kus ma seda maitset ei tunne), lisa sibul, küüslauk ja seller ning prae aeglaselt umbes 15 minutit, ilma et need pruunistuksid. Seda nimetatakse soffrito'ks. Kui köögiviljad on pehmed, lisa riis ja keera kuumust juurde.
2. etapp: riis hakkab nüüd kergelt praadima, jätka selle segamist. Minut hiljem näeb see kergelt läbipaistev välja. Lisa vermut või vein ja sega edasi (lisasin kuiva valget veini - usun, et teen sama iga risoto retsepti juures). Alkoholimaitse aurustub ja jätab riisile maitsva tuuma. Samal ajal vala ka endale veini - on palju lõbusam kokata!
3. etapp: kui vein on riisi sisse keenud, lisa esimene kulbitäis kuuma puljongit ja tubli näputäis soola. Keera kuumust vähemaks, et riis ei keeks väljast liiga kiiresti ära. Lisa puljongit kulbitäie haaval, segades ja masseerides samal ajal kreemjat tärklist riisist välja ning lastes igal kulbitäiel enne järgmise lisamist sisse imenduda. See võtab umbes 15 minutit aega. Maitse riisi, et veenduda, kas see on keenud. Kui mitte, lisa veel puljongit, kuni riis on pehme, aga mitte täiesti puder. Ära unusta kontrollida maitsestatust! Kui puljong saab otsa enne kui riis on valmis, lisa keevat vett.
4 etapp: eemalda pliidilt ja lisa või ning Parmesan. Sega hoolega. Pane pannile kaas peale ja lase 2 minutit seista. See on täisuliku risoto valmistamise kõige tähtsam osa, sest just nüüd läheb see imeliselt kreemjaks ja lödiseks nagu olema peab.

Ja ametlikuks valmstatud roaks sai:
risotto ai finocchi con ricotta e peperoncino ehk apteegitillirisoto ricotta ja kuivatatud tšilliga


Jamie versioon

Vaja läheb:
pool tl apteegitilliseemneid
extra virgin oliiviõli
2 kooritud ja õhukesteks viiludeks lõigatud küüslauguküünt
2 õhukesteks viiludeks lõigatud apteegitillimugulat, pealsed jäta samuti alles
meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart
1 ports valget risotot
2 väikest kuivatatud tšillikauna
2 sl head muredat ricotta't
1 sidruni koor ja mahl
riivimiseks Parmesani juustu

Kasutasin samuti kõiki aineid pooles koguses. Või kui aus olla, siis apteegitilliseemneid ma lihtsalt ei raatsinud osta - 2 eurot poole teelusika eest, no ma ei tea, tundus, et saab ka ilma hakkama. Kuid kõik muu oli õige -  mis retsept ette nägi, seda ka lisasin! Puljong oli kuubikuna ja kanamaitseline.

Kui risoto oli kolmanda etapi poole peal (algne valge risoto retsept), siis lisasin apteegitillimugula ja küüslaugu (eelnevalt praetuna).

Apteegitillimugul

Isemoodi katsumuseks oli Jamie poolt kasutatud väljend "2 õhukesteks viiludeks lõigatud apteegitillimugulat". Kõik apteegitillimugulad, mida mina poes nägin (ja millest ma ka ühe ära ostsin) olid suuuuuuured ja pontsakad, tekkis kahtlus, et Inglismaal on need ehk veidi teistsuguse kujuga. Ise kasutasin sellest suurest mugulast pool, kuid ausalt öeldes oleks võinud ka ehk terve mugula ära praadida, kuna ausalt - maitse muutus äärmiselt heaks.
Risoto valmides said lisatud ka ricotta juust, tšillipipar ja riivitud Parmesan ning sidruni koor, maitse oli väga hea! Kuid siis.. siis lisasin sidruni mahla.. tegu oli ühe pisikese-pisikese sidruniga, millest ühest poolikust pigistasin tõesti ainult pool mahlast välja.. ja maitse ei olnud enam üldse nii hea! Nii hapu!. Ei oska öelda, kas asi on mu enda maitseeelistustes või milles, kuid ilma sidrunimahlata oli rioto OLULISELT parem!
Siinkohal tuli meelde üks sugulane, kes põlgab sidrunit üle kõige maailmas, oleksin tahtnud tema nägu näha seda risotot maitstes :)

Minu versioon

Kuid toit nägi ilus välja ja tegelikult oli ka maitsev.
Ttsiteerides elukaaslase kommentaari valminud toidu kohta : "Minuarust jumala hea!" Ehk siis võib vist teinekordki samasugust risotot teha. Usun, et kui elukaaslane oleks ilma sidrunita versiooni ka proovinud, siis oleks samuti see versioon tema jaoks hitiks osutunud.


Parmesan
Tegelikult oli huvitav roog, mida valmistada, kuna ausalt öeldes ei ole ma kunagi varem apteegitillimugulat söönud. Seda hakkides ja maitstes oli esmareaktsioon selline: "See on ju puhas lagrits!" (Vihjeks öelduna - lagrits on minu meelest kõige jälgim asi üldse terves maailmas, mida süüa). See pani veidi hirmu tundma, et mis küll sellest roast välja tuleb ja kas see ka söödav on. Kuid apteegitillimugulat küpsetades see lagritsale omane maitse kadus ja sai hoopis mõnusa, pigem magusa maitse, mis on minule tunduvalt vastuvõetavam. Valminud toidus ei olnud lagritsat üldse tunda!

Jamie valge risoto baasretsept on hea ja lihtne, kuid huvitaval kombel kasutab ta seal sellerit, mida ma kunagi varem ei ole risotot valmistades kasutanud - uus kogemus, tulemus - huvitav!

Konkreetne ricotta ja tšilliga versioon on tõesti mõnus kreemine, tšilli lisab just selle vajaliku teravuse, praetud apteegitillisibulgamugul annab paraja koguse magusust ja ricotta muudab kogu roa heaks siidiseks nagu üks õige risoto ka olema peab. Paremsani soovitan ka lisada ohtralt, risoto on selline roog, kus Parmesani ei ole kunagi küll! Lisaks riivida seda veel juba serveeritud roale - igale inimesele anda lauas kätte riiv ja Parmesan, siis saab igaüks vastavalt oma soovile risotot veelgi paremaks muuta.
Ning muidugi ei tohi risotot süües puududa pokaal head valget veini - it's a must!

Hinne roale - 4
Kui proovite, siis olge sidrunimahla lisamisega tõesti äärmiselt ettevaatlikud! Juba natukene haput sidrunimahla muudab rooga oluliselt.

Ja ilusat kevade algust teile kõikidele! Et see jää juba sulaks ja saaks hakata ka grilltoite valmistama :)


Allikas: O. Jamie. (2009). Jamie Itaalia.


1 kommentaar:

Lea ütles ...

Tore, ootasingi juba, milline järgmine roog tuleb:)
Peab ütlema, et Sinu risoto nägi pildi peal ilusam välja, kui Jamie oma:) nii et - tubli töö! Kuna lõuna läheneb ja hommikusöögist on juba tubli tükk aega möödas, siis hakkasid selle jutu peale igatahes maomahlad tööle, st et peab minema oma kaasavõetud lõuna - pasta tuunikalaga - soojaks tegema:)
Jään juba põnevusega järgmisi katsetusi ootama:)