teisipäev, 19. märts 2013

funghi al forno ripieni di ricotta

Ja alustame!

Esimeseks roaks valisin midagi lihtsat - antipasti eelroogade all olev retsept -

 funghi al forno ripieni di ricotta ehk ricottaʹga täidetud küpsetatud seened.

Nagu lubadus oli antud, sai eile alustatud, kuid kuidagi ei jõudnud enam õhtul postituse üles panemiseni.



Jamie versioon


Vaja läheb:
100g head muredat ricotta juustu 
1 sidruni koor
1 seemneteta ja peenekslõigutud värske punane tšillipipar (maitse järgi)
meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart
2 sl peenekshakitud värskeid pune- või majoraanilehti
suur peotäis värskelt riivitud Parmesani juustu, lisaks veel veidi pealeraputamiseks
4 peotäit puhtakspühitud seeni
extra virgin oliiviõli
peotäis rukola- või muid pehmeid ürdilehti


Söögitegemine sai alguse vajalike koostisosade muretsemisega - tuli sammud poodi seada. Kartus oli, et ehk ei leia Tartu väikesest kaubandusest ricotta juustu (meil pigem levinud ju ricotta kohupiimad), kuid õnneks oli Rimis ikka olemas, 1-0, minu kasuks! Järgnev katsumus oli leida värsket pune või majoraani - selle lahingu ma kaotasin, pidin ostma kuivatatud versiooni (valisin pune). Seentest valisin meil kõige harilikumad müügil olevad pisemad valged shampinjonid, õige head mu meelest :). Muud koostisosad on ka Eestis üldiselt levinud ja nende "hankimisega" ei peaks probleeme tekkima.

Kuumuta ahi 220 C. Pane ricotta ühte kaussi koos sidrunikoore, tšillipipra ja vähese soola ning pipraga. Klopi need puust lusikaga omavahel kokku (vot puust lusikat mul küll ei olnud, küll oli aga puust labidas, ajas asja ära küll!), siis sega sinna hulka tükeldatud pune või majoraan (minu puhul siis kuivatatud pune - 1 tl) ning Parmesan.

Eemalda seentelt ettevaatlikult jalad (Jamie versiooni kohaselt peaks jalad ära viskama või pastakastme jaoks alles hoidma, kuid kuna mulle maitsevad ka küpsetatud seenejalad, siis läksid ka need ahju küpsema), seejärel kasta seenekübarad õli, soola ja pipra segusse. Aseta need tagurpidi küpsetusplaadile, nii et neisse saaks panna väikese koguse fantastilist (oli tõesti väga maitsev!) ricotta-segu. Tõsta täidis ettevaatlikult lusikaga seenekübaratesse, puista peale natukene Parmesani ja küpseta eelsoojendatud ahjus, kuni need muutuvad kuldseiks - umbes 15 minutit.
Serveeri suurel taldrikul koos mõne rukolalehe või pehmemamaitseliste ürtidega. 


Minu versioon

Seened said tõesti üllatavalt maitsvad! Olen siiani harjunud tegema nö tavalisi - sinihallitusjuustuga täidetud ja peekonisse mähitud täidetud seeni, kuid tulevikus usun, et üha tihemini hakkan tegema ka seda versiooni. Tšillipipra ja sidruni kooslus mõjus õige värskelt ja tekitas.. kuidas nüüd öelda.. natukene isegi suve tunde :)

Vihjeks täna õhtul valmivale roale - kuna ricotta juustu jäi üle (olen siiski kokkuhoidlik eesti inimene), siis üheks koostisosaks saab olema ka täna ricotta, kuid kõik muu juba loodetavasti täna õhtul!



Allikas: Oliver, J. (2009). Jamie Itaalia.

1 kommentaar:

Lea ütles ...

Ma usun, et Sa saad sellega hakkama küll:) vööümbermõõdu pärast ära muretse, peaasi, et rahakott vastu peab:)
Jõudu Sulle, kullapai!