teisipäev, 14. mai 2013

insalata di farro con verdure al forno

Salatit, sellist toitvamat, sellist põnevamat! .. emakeeli farro-salat röstitud köögiviljadega.

Jamie versioon
See salat on mul pikalt mõttes mõlkunud, et tahaks täitsa proovida. Sai siis ühel päeval end kokku võetud ja mindud poodi otsima salati põhikomponenti - farro't või siis bulgur-nisu. Esmalt mõtlesin, et okei, see farro tundub nii kahtlane, et seda meie poodides kindlasti müügil ei ole (google ütleb, et farro on üheteranisu, mida kasutatakse peamiselt loomasöödana - novot siis, miks seda müügil ei ole :D). Kuid bulgur-nisu tundus täitsa sellisena, mis võiks ju poelettidel kuskil mõne koha hõivata - tulemus? Njetu. Ei ole. Mitte kuskil! Õnneks oli Jamiel kirjas, et võib vabalt kasutada ka kuskussi, väga hea, läks kaubaks!

Vaja läheb (kaheksale):
400 g farro't või bulgur-nisu
3 pikkupidi pooleks lõigatud kollast suvikõrvitsat
2 pikkupidi pooleks lõigatud rohelist suvikõrvitsat
2 kärbitud ja paksudeks viiludeks lõigatud apteegitillimugulat, rohelised pealsed jäta alles
1 kooritud ja viilutatud punane sibul
2 seemneteta, tükeldatud punast paprikat
2 tükeldatud baklažaani
4 kooritud küüslauguküünt
extra virgin oliiviõli
meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart
ürdi- või valge veini äädikat
kimp värskeid ürte (petersell, basiilik, münt, pune)
sidrunimahla

Soojenda ahi 200 C. Kui suudad leida ksukilt farro't või bulgur-nisu, siis leota seda külmas vees 20 minutit, seejärel nõruta. Kui kasutad kuskussi nagu mina tegin, siis sellega ära tee veel midagi.
Viiluta suvikõrvitsad ja lisa koos teiste tükeldatud köögiviljade ja küüslauguküüntega ahjuplaadile, sega kokku oliiviõliga ja maitsesta soola-pipraga. Siin kehtib ütlus - mida rohkem, seda uhkem!
Laota köögiviljad ahjuplaadile ühekordse kihina, vajadusel kasuta mitut plaati (kui teed väiksema koguse, siis peaks ühest plaadist piisama). Rösti eelsoojendatud ahjus 30-40 minutit, kuni köögiviljad on äärest krõbedad. Kui köögiviljad on valmis, piserda neile peale veidi äädikat ja aseta jahtuma. 



Farro't või bulgur-nisu kasutades pane need suurde kastrulisse, kata värske külma veega ja lase keema tõusta. Keeda tasasel tulel u 20 minutit ja nõruta hoolikalt. Garneeri oliiviõli ja sidrunimahlaga, maitsesta soola-pipraga. Kuskussi kasutades valmista see vastavalt pakendil olevatele juhistele. Jah, ma olen nii laisk, et ma ei viitsi kuskussi valmistamise õpetust kirja panna :D Kuid üks tähelepanek siiski! Olenevalt juhistest on kuskussi valmistamisel kirjas, et kasutada kas vett või puljongit (milles siis kuskuss paisub), minu soovitus - kasuta kindlasti puljongit! Tegin ise 2 laari (algsest tehtud kogusest tundus, et jääb väheks) - esimese portsu puljongiga ja teise ainult veega (pluss siis maitseained). Segasin need küll kokku, kuid maitse jäi siiski tuimaks, kuskussil ei ole teadagi just väga suuri maitseomadusi - selles suhtes sarnane makaronidele. Niiet, puljong-puljong-puljong!


Kui köögiviljad on jahtunud, tõsta need suurele lõikelauale, lisa ka värsked ürdid ja haki kõik väikesteks tükkideks. Sega köögiviljad farro/bulgur-nisu/kuskussiga. Vajadusel lisa veel maitseaineid või sidrunimahla ja asu pugima!


5 peotäit köögivilju igas päevas!
See oli tegelikult üks hea toit, mulle meeldis. Piisavalt lihtne argiõhtuks ja toitev pealekauba. Ja no muidugi ei saa jätta mainimata elukaaslase kommentaari: "Täitsa hea, kuid liha võiks ka sees olla!", muig. Niiet, meeste rõõmuks võite ka liha lisada, kana sobiks siia ma arvan, et täitsa hästi. 

Aga olge rõõmsad ja nautige ilusat ilma! Tartus oli ka esimene äike ära, niiet nüüd võib minna õhtusööki nautima ka kuskile aasale, Pirole või nii :D


Allikas: O. Jamie. (2009). Jamie Itaalia.


Kommentaare ei ole: