laupäev, 13. aprill 2013

calamari in padella con limone e pangrattato

Ehk siis.. praetud kalmaar sidrunite ja pangrattato'ga.

Minul oli endal pikka aega küsimus, mida hekki see pangrattato on? Jamie seletusest ei suutnud välja lugeda, kuid lõpuks sain aru, loo lõpus saad sinagi :)

Jamie versioon
Minule esmakordne kogemus - kalmaari süüa. Mõte oli tegelikult enamus kala-liharoogi jätta suvepoole, kuid  tänu rämpspostile (Maxima reklaampost) sain teadlikuks, et seal on kalmaar alla hinnatud ning siis sai kohe ka elukaaslane poodi saadetud. Reklaamis oli kirjas soodukaga kilohind ja minu ettekujutus kalmaarist oli kui ühest suurest mereelukast, mis on ikka mitu kilo raske, nii andsin kaasa käsu kõige väiksem koju tuua. Ja mis koju jõudis? Tibatilluke kilekott 2 piiiisikese kalmaariga, no reaalselt, väga pisikesed olid need :D Kuid mis siis ikka, järgi pidi ju proovima.

Vaja läheb (eelroana neljale, pearoana kahele inimesele):
oliiviõli
1-2 värsket läbitorgatud punast tšillikauna
6 koorimata ja kergelt purustatud küüslauguküünt
2 suurt peotäit riivsaia
meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart
4 kärbitud ja puhastatud noort kalmaari
pool väga õhukesteks viiludeks lõigatud sidrunit
peotäis peterselli, nopi lehed ja viiluta

Okei, vaatasin siis mina oma kahte pisikest kalmaari ja mõtlesin jällegi, et ülejäänud koguseid peab tunduvalt vähendama. Esmalt võtsin tšillikauna ja võtsin ühe kolmandiku maha, see läks käiku. Lisaks 2 küüslauguküünt, surusin noaga lapikuks. Paar lusikatäit riivsaia. Ning kõik see kogus kuumale õliga kaetud pannile. Praadisin nii u 4 minutit. Tõstsin segu majapidamispaberile nõrguma. Siis oli käes sidruni ja kalmaari aeg. Sidrun peenteks viiludeks, kalmaari maitsestasin soola ja pipraga ja kuumale pannile. Nii sidrunit kui kalmaari praadisin mõlemalt poolt u 2 minutit (Jamiel oli kirjas üks minut) kuni tundus, et on juba veidi krõbe ja ehk ka valmis.
Kalmaar ja sidrun taldrikule, peale raputasin riivsaia-küüsalugu-tšillisegu (see on see pangrattato!) ning sööma! (Retsepti siia kirja pannes avastasin alles, et petersell läks mul täitsa meelest).



Ja tulemus oli selline, et.. hakkasime juba sööma, kui elukaaslane mainis, et huvitav, kas need kalmaarid olid eelnevalt ka puhastatud. Selgus, et ei olnud. Üritasime siis mingigi söödava osa kalmaarist kätte saada (kujuta  vaimusilmas ette hullu koorimist), kuid lõpptulemus oli selline, et üks kalmaar läks ikka prügikastile maiustamiseks, no niiii jälk oli lihtsalt! Aga sidrun oli hea! :D

Väga isuäratav just välja ei näinud
Aga päriselt - kui seda peaksid järele tegema, siis eelnevalt kontrolli kalmaari sisemust, kas puhastatud - sisu eemaldatud. Kardan seda kalmaari juba, suht halb oli ikka ja mul veel 3 retsepti vaja sellega järgi proovida (usun, et tuleb 3 versiooni ühe katsetusena, rohkem küll hetkel ette ei kujuta, et seda tegema peaksin).

Aga.. kõik mis ei tapa, teeb tugevaks :) Millegi hea saamiseks tuleb nüüd vist Napoleoni kooki minna linna peale otsima. Tahaks ju süüa ka!


Allikas: O. Jamie. (2009). Jamie Itaalia.


2 kommentaari:

Unknown ütles ...

Kas Te siis lõppkokkuvõttes ainult sidrunit sõitegi?
Kui on hästi tehtud, siis mulle mereannid, kaasaarvatud kalmaarid vägagi maitsevad. Aga ise ei ole julgenud katsetada

Liina ütles ...

Kalmaari kõrvale oli salat ka (mille kohta ka õige pea postitus tuleb) ning saladuskatte all võin öelda, et eelnevalt olin pannud ka igaksjuhuks pärmitaigna kerkima. Kui kalmaar oleks välja tulnud, oleks saanud kaneelipirukaid, kuid sellest sai hoopis kukeseenepitsa :)
Kuid täitsa usun, et neid on võimalik väga hästi teha, kuid eks ma pean arenema/katsetama veel!