neljapäev, 4. aprill 2013

pasta al forno con pomodori e mozzarella

Pasta! Lõpuks! Mul on pastaga üks imelik suhe - võiksin seda lõhkemiseni süüa. Osadel inimestel on krõpsudega nii, et kui ühe tüki võtad, siis ei saa pidama (mõnuained!), minul on sama pastaga. Need kahjulikud, aga samas nii head süsivesikud! Kusjuures, liha ma eriti ei armasta, kuid kui tegu on praetud makaronide ja hakklihaga, siis võiksin terve pannitäie üksi ära süüa. Nii harva, kui ma sellist toitu teen, siis esmalt söön oma taldriku tühjaks, siis ütlen elukaaslasele: "Ma lähen võtan natukene juurde", kui ka see saab otsa siis taldrikut kööki viies söön ikka pool panni veel tühjaks :)

Aga see selleks, seekordne roog on pasta al forno con pomodori e mozzarella ehk pastavorm tomatite ja mozzarella'ga. Mis saab olla parem pastast, kus on sees nii tomatid kui mozzarella?? Ootused olid valmistama hakates igatahes väga kõrged.

Jamie versioon
Vaja läheb (neljale):
meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart
extra virgin oliiviõli
1 kooritud ja peenekshakitud valge sibul
2 kooritud ja peenekshakitud küüslauguküünt
1-2 purustatud kuivatatud punast tšillipipart
1,5 kg küpseid tomateid või 3 400-grammist konservi kvaliteetseid ploomtomateid
suur peotäis värskeid basiilikulehti
1 sl punase veini äädikat, kui on soovi
400 g kuivatatud orecchiette't
4 suurt peotäit värskelt jahvatatud Parmesani juustu
3 150-grammist mozzarella-palli

Esmalt soojenda ahi 200 C ja pane tulele suur pott soolase veega. Kuumuta piisavalt suurel pannil natukene oliiviõli (võite vaimusilmas ette kujutada, kui palju Jamie seda lisas), lisa sibul, küüslauk ja tšillipipar ning prae keskmisel kuumusel u 10 minutit, kuni need lähevad pehmeks, aga ei muuda veel värvi (kasutasin ise värsket tšillit, 1 punase kauna). Lisa pannile tomatid koos väikese klaasi veega. Lase keema tõusta ja keeda tasasel tulel u 20 minutit. Jamie versiooni kohaselt tuleks nüüd kogu segu ära püreestada, kuid selle etapi jätsin vahele (kuna tomatid olid nii pehmeks keenud, siis sai need ilusasti pannilabidaga pisikeseks tükeldada). Rebi basiilikulehed kastmesse ja maitsesta soola, pipra ja soovi kohaselt väikese sortsu punase veini äädikaga. Lisasin ka kuivatatud majoraani.




Järgmisena aja potis olev vesi uuesti keema, lisa veele orecchiette (no ma ausalt ei olnud võimeline poest sellist pastasorti leidma, niisiis valisin pisikesed lipsukesed, teevad ju umbes sama välja?) ja keeda vastavalt juhendile, nõruta, sega läbi poole tomatikastme ja peotäie Parmesaniga. Võta suuremat sorti küpsetusplaat/ahjuvorm, lao sinna pisut pastat, seejärel tomatikaste, riivitud Parmesani ja tükeldatud mozzarella-pall, seejärel korda neid kihte, kuni kõik koostisosad on kasutatud. Kõige peale lisa korralik kogus juustu. 




Pane ahjuvorm 15 minutiks eelsoojendatud ahju, kuni see on kuldne ja krõbe. (Soovitan kasutada pisut kõrgemat ahjuvormi, siis on kindel, et kõik täidis ka ilusasti ära mahub).

Kui vorm on ilus ja kuldne ja nii ahvatlev, et enam ei suuda söömisele vastu panna, siis kupata pere ümber laua, haara ühte kätte kuumaalus, teisse pastavorm (võid kasutada ka abikäsi, muidu võib juhtuda, et kõik maitsev kraam lõpetab põrandal) ja rutta ummisjalu söögilaua ümber! Ära mingil juhul unusta ka head valget veini!


Pasta oli hea. Mõnus mahlane ja juustune. Eriti hea täitsa kuumalt (kahest söödud portsust oli esimene parem). Kuid julgen väita, et antud kogusest piisab täiesti kuuele inimesele, neljale võib (kuid ei pruugi) pisut paljuks jääda. Võibolla oli oma osa meie puhul ka kõrvale tehtud kalkunilihal, mis (ema kiituseks) oli ka ääretult maitsev.

Kokkuvõtvalt - hea lihtne toitev roog suurema pere õhtuseks kõhutäiteks, valmistamine ei võta palju aega ja kõhud saab täis igaüks. Miinuseks minule - juustu oleks võinud ikka natukene rohkem peal olla :)


Allikas: O. Jamie. (2009). Jamie Itaalia.

1 kommentaar:

Lea ütles ...

See oli tõesti hää:)