esmaspäev, 8. aprill 2013

crostini

Mõte oli küll teha bruschetta'sid, kuid Jamiel on valikus kaks erinevat (minu jaoks küllaltki sama) rooga, kus on sai all ja kate peal - bruschetta ja crostini. Crostini valiku määras seekord katete valik. Või õigemini üks kate tundus eriti ahvatlev - prosciutto, viigimarjad ja münt, seda nähes oli esimene mõte - seda pean ma proovima! Kuid mõistus ei tabanud seda ära, et ega see viigimari ei ole nagu kartul, mida iga aastaaeg poest kätte saab :) Ja seetõttu tuli sellest loobuda. Pettumus missugune!

Kuid mis vahe on siis bruschetta'l ja crostini'l? Jamie ütleb, et haputaigna (ingl. k. sourdough) asemel tehakse crostini'sid tavalisest saiast (kuid ikkagi ciabatta'st). Ehk siis mina saan asjast aru nii: bruschetta't tehes ostad suure saia, mille lõikad pooleks, nt sellise:

Crostini't tehes ostad "tavalise" pika ciabatta ja lõikad viiludeks. Bruschetta on suurem, crostini on pigem väiksem ja õhemate viiludena. See on nüüd minu arusaam - kui kellegi on veel täpsustusi, siis ootan neid meeleldi.

Jamiel on raamatus 7 erinevat crostini versiooni - tegin neist kolme erinevat. Mozzarella ja tšillipipar, herne-põldoapuder peccorino'ga ja ürdisegu. Järgmised 4 jäävad oma aega ootama (augusti lõpp - sügise algus, siis on ka juba viigimarjad saadaval!).

Kuid ka eesti keeles, crostini ehk väikesed röstsaiad.

Vaja läheb (12tk):
1 päts sentimeetristeks viiludeks lõigatud ciabatta-saia
1 suur ja poolekslõigatud küüsaluguküüs
extra virgin oliiviõli
meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart.

Grilli ciabatta-viilud. Kuni need on veel kuumad, hõõru pooliku küüslauguküünega (lõigatud poolega) ja piserda üle oliiviõliga. Puista peale pisut soola ja pipart ning aseta peale meelepärane kate.

1. kate: mozzarella ja tšillipipar

Jamie versioon
Rebi 3 150-grammist mozzarella palli neljaks ja kata iga kuum crostino ühega neist neljandikest. Eemalda värskelt punaselt tšillikaunalt seemned, lõika pisikesteks tükkideks ja puista mozzarella peale. Lisa pisut soola, pipart ja natukene ka oliiviõli.

2. kate: herne-põldoapuder peccorino'ga
Purusta uhmris või köögikombainis väike peotäis mündilehti ja 2 tubli peotäit herneid ja põldube, kuni neist saab puder. (Herned olid mul sügavkülmast ja keetsin neid eelnevalt). Lisa suur peotäis värskelt riivitud peccorino't või Parmesani, veidi oliiviõli ja maitsesta vähese sidrunimahla, soola ja pipraga. Määri segu kuumadele crostini'dele ja kõige peale lisa veidi riivitud Parmesani ja natukene münti.
Kasutasin mündi asemel basiilikut ja sidrunimahla asemel oli laimimahl.

3. kate: ürdisegu
Võta igasuguseid erinevaid endale meelepäraseid ürte, nt apteegitillipealseid, basiilikut, peterselli, münti, tüümianipealseid või isegi hapuoblikaid ja lõika need suurteks tükkideks. Lõika 6 kirsstomatit pooleks ja hõõru üks pool igasse kuuma crostino'sse. Riivi peale natukene Parmesani ja maitsesta soola ja pipraga.

Jamie versioon - vasakul hernega ja paremal ürtidega
Kuna kasutasin kolme erinevat katet ühe ciabatta kohta, siis tegin kõiki katteid kolmandiku kogusest.



Mulle isiklikult meeldis kõige rohkem hernega kaetud crostino, mozzarella-tšilliga oli ka täitsa mõnna, kuid ürtidega versioon jäi kuidagi liiga tuimaks minujaoks. Võibolla oli Parmesani liiga vähe, kes teab. Kuid tomati kasutamine küüslaugu asemel oli ürdisegu katte kasutamisel täitsa huvitav. Oled ju ikka harjunud, et kõik saiad tuleb küüslauguga üle käia, kuid tomat jättis omamoodi mõnusa maitsenüansi, soovitan seda kindlasti proovida. Mozzarella-tšilli kattele lisa kindlasti piisavalt tšillit, ära pelga, sai ja mozzarella mahendavad tšilli tugevust ilusasti. Herne-oa katet tehes tee seda topeltkogus, mina suutsin enne ciabatta'de ahjust välja tulekut sellest pool ära süüa. Herne magusus ja Parmesani soolasus - niinii hea!


Peaaegu unustasin - üks külm Prosecco on kohustuslik! Minu toidutegemine tõi igatahes päikese järgmisel päeval välja, niiet tee süüa soojalt ja mõtle end sooja kohta, siis tuleb ka päike!

Tomati sain ka endale!

Allikas: O. Jamie. (2009). Jamie Itaalia.


Kommentaare ei ole: