teisipäev, 23. aprill 2013

sugo di cinghiale di mercatello

Ning siit see siga tuleb.. mercatello metsseakaste!

Ütlen kohe heaga ära, et pool (või no enamus) selle roa valmistamise aust ei kuulu mulle, elukaaslasele suurimad tänud siinkohal :) Liha läks marinaadi samal õhtul, kui valmistasin tuunikala, nii et sellega sain täitsa hakkama, kuid küpsetamine toimus päeval, mil vaevlesin oma toidumürgituse käes, niiet toorest liha ei tahtnud ma isegi näha, rääkimata katsumisest/maitsmisest.

Kuna Jamiel pilti ei olnud, siis näete seekord ainult minu versiooni.

Vaja läheb (u kuuele inimesele):
1 kg ilma rasva ja kõõlusteta metssea või uluki õlatükki
2 suurt kooritud porgandit
2 kooritud sibulat
6 sellerivart
peotäis värsket salveid
1 tl kadakamarju
meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart
1 pudel valget veini
4 viilu pancetta't või suitsupeekonit
2-3 väikest kuivatatud tšillipipart
oliiviõli
700-grammine purk tomatipüreed

Esimesel õhtul - lõika liha sobiva suurusega kuubikuteks ja pane need kaussi. Lõika üks porgand, sibul ja 3 sellerivart suurteks tükkideks ja lisa lihale. Tambi uhmris puruks salvei (kasutasin loorberit) ja kadakamarjad ning sega kokku köögiviljade ja lihaga. Maitsesta pipraga (lisasin ka kuivatatud pune), lisa pool pudelit veini ja sinna peale vett. Jäta üleöö maitsestuma.



Järgmisel päeval prae väheses oliiviõlis ära pancetta, võid täitsa vabalt kasutada ka suitsusinki(-peekonit) ja tšillipipar, kuni need lähevad kergelt kuldseks ja krõbedaks. Mõtlesin suure hurraaga, et singi hakkimisega saan ma hakkama küll - kuid no ei, lõhn oli liiga eemaletõukav, niiet minu osa piirdus ainult juurikate hakkimisega - ülejäänud porgand, sibul ja sellerivarred tükeldada ja pannile lisada. Neid tuleks keskmisel kuumusel u 15 minutit praadida, kuni köögiviljad hakkavad pehmeks minema. 


Siis võta liha marinaadist välja ja viska marinaad minema, lisa liha juurikatele. Keera pliit hästi kuumaks ja prae, kuni enamus lihast eemalduv vedelik on aurustunud. Pane kindlasti tööle köögi/pliidi puhur, lõhn ei ole just eriti meeldiv! Järgnevalt lisa eelmisest õhtust alles jäänud poolik vein (kui kogemata jõid samal õhtul selle veini ära, siis oleks mõistlik käia eelnevalt poes ja tuua uus vein). Sega kõik omavahel läbi ja prae, kuni ka vein on aurustunud. Lõpuks lisa tomatipüree ja veidi vett ning maitsesta soola ja pipraga, võid lisada ka erinevaid ürte, keera kuumus maha ja jäta paariks tunniks podisema. Aeg sõltub lihatükkide suurusest, oluline on, et liha oleks ilusasti läbi küpsenud.


Suht inetu nägi välja ikka
Jamiel oli serveerimiseks planeeritud pasta, kuid mina ei tahtnud, niiet sellel ajal, kui mu kõige armsam valmistas jube hästi lõhnavat pada tegin mina seale kõrvale kartuli-bataadipüree. Selle lõhn oli hulga parem ja ei pannud sisikonda oma elu elama :) Võta 4 suuremat kartulit ja pool suurest bataadist, koori mõlemad ja lõika väiksmateks tükkideks, võivad olla ka täitsa pisikesed - keevad kiiremini ja pudruks lähevad lõpuks niikuinii. Pane kartuli-bataaditükid potti, lisa piisavalt vett ja soola ning keeda, kuni valmis. Kui keenud, siis nõruta ja loputa külma veega, see aitab tärklisel paremini eralduda. Lisa kartulid-bataat kaussi, lisa tunde järgi võid ja hakka pudruks tampima, ära MITTE MINGIL juhul kasuta saumiskrit, siis saad tulemuseks tapeediliimi! Oma tugevate käte jõud on kõige parem ja tulemus tuleb ehedam. Kui oled saavutanud mõnusa püree ja kõik tükid on seest kadunud, siis kuumuta pannil piim kuumaks ja lisa sellele püree. Sega, kuni mass on ühtlane, kindlasti maitse, kui vaja, siis lisa soola ja soovi kohaselt ka muid maitseaineid. 



Nagu päike :)
Kui nüüd kirjutada sellest, kuidas toidud maitsesid, siis ma ausalt ei oska metssea kohta midagi öelda, kastet julgesin proovida - valmimise poole peal oli suhteliselt maitsetu, kuid erinevaid ürte lisades sai minuarust maitse täitsa heaks, tšilli andis eriti hea kick'i. Elukaaslane ütles igatahes kogu metsseakastme kohta: "Täitsa guljašš ju!" Ehk siis, guljašš metsseast :) Kuid külalistele paistis ka täitsa meeldivat, niiet ma isegi võibolla proovin seda kunagi ka ise teha. Kuid püree oli nämmanämmanämma. Seda oleks võinud rohkem teha, nii ruttu sai otsa ja oleks juurde tahtnud! Kokku paistsid ka päris hästi sobivat, niiet ei ole koguaeg vaja seda pastat ka pugida. Kusjuures, täna oli nii isu chorizo-herne risoto järele, paar kuud tagasi tegin (enne Jamie't veel) ja jube mõnus oli! Kunagi võin ka selle retsepti siia teile üles riputada :)

Siga oli vähemalt piisavalt :)
Proovige ka siga teha, ootan kommentaare, kuidas teistel välja tuleb ja kui ise uuesti peaks selle metslooma "kätte saama", siis oskan ka maitseelamusi võrrelda :)

Kuidagi niru tuli postitus, kuid kiire-kiire olemise tõttu olen pidanud mitu päeva kirjutama ja mõte ei jookse kohe üldse, kohe näha, et täna sai trenni asemel juuksuris käidud! Kuid ilus peab ju ka olema :) Olge musid!


Allikas: O. Jamie. (2009). Jamie Itaalia.


Kommentaare ei ole: