reede, 19. aprill 2013

pesce spada alla griglia con la salsa di giovanna

Ehk.. grillitud mõõkkala salsa di giovanna'ga.

Jamie andis loa kasutada mõõkkala asemel ka tuunikala, valisin selle variandi. Esimene poeskäik - Rimi ja Prisma - tuunikala njetu. Teise päeva katsetus - Selver, tuunikala njetu, Maxima - TUUNIKALA OLEMAS! Kilo hind, ütleme nii, et see oli ropp. 25,99 kilo. Sama raha eest on võimalik hästi otsides 4 kilo lõhet või forelli saada. Aga no mis teha, osta ta tuli.

Hullumeelne!
Ma arvan, et ma enam ei julge tuunikala süüa, kuid sellest tuleb pikemalt allpool.

Jamie versioon
Vaja läheb (neljale inimesele):
1 sidruni mahl
extra virgin oliiviõli
meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart
3 kooritud ja õhukesteks viiludeks lõigatud küüslauguküünt
värske mündioks - nopi sellelt lehed ja lõika vars tükkideks
oksake värsket punet - nopi lehed ja lõika vars tükkideks
4 sentimeetripaksust mõõk- või tuunikalaviilu

Esmalt valmista salsa - pigista sidrunimahl kaussi ja lisa 3 korda sama palju oliiviõli. Maitsesta soola ja pipraga ning sega sisse küüslauk, münt ja pune. Mündi asemel läks mul basiilik ja pune oli kuivatatud kujul.


Võta oma hüper kallis tuunikalakäntsakas ja ürita õhemateks viiludeks lõigata. Minul lagunes ta lõikamise käigus oluliselt. ÄRA SÖÖ TOOREST TUUNIKALA! Maitsesta kala mõlemalt poolt soola ja pipraga ning prae kuumal pannil mõlemalt poolt u minut. Kuna meil siin mõnele ei meeldi eriti seest pisut roosa kala/liha/kõik asjad, siis võid osasid tükke ka veidi kauem praadida. 




Kui kala saab valmis, tõsta see taldrikutele ja jaga peale salsa (kaste). Kõrvale võid teha ka salatit (minul läks tegemisele üks Jamie salat, kuid sellest mõni teine kord).


Seest ilus roosa



Suutsin enda tükkidest enamuse ilusasti seest roosana küpsetada, kuid paar pisemat tükki läksid minu jaoks veidi üle. Ei tulnud enam kala maitse esile ja oli kuidagi tuim. Kuid kokkuvõtvalt oli täitsa huvitav, päris kümmet eurot roog väärt ei olnud, kuid vähemalt saan selllee retseptile nüüd "check" linnukese ära teha. Tee kindlasti kõrvale ka midagi (isegi lihtne riisiroog sobiks väga hästi, kui salatit ei taha), muidu võib jääda natukene igavaks see kupatus.

Aga elu oli ilus kuni täna hommikuni - hommikul voodist üles, issand, miks mul nii paha on? Seest niii keeras ja üleni külma higiga kaetud, nice! Jõin veidi kummeliteed ja üritasin ühe röstsaia endale sise ajada - ja jooksuga seda kõike kohe ka väljastama! Toidumürgitus ei ole lahe, ütlen ma teile. Siit see õppetund - ära söö toorest kala, kui sa ei ole selles olevaid baktereid eelnevalt rohke soolaga ära tapnud! Hetkel ajab mõte sellest eilsest kalast ikka väga iiveldama. Kuna kahest sööjast ühel on kõik korras, siis ei saa vist Maxima't ka süüdistada, et kala oli pahaks läinud, täitsa enda süü on.

Kuid joon nüüd oma teed edasi ja mõtlen hirmuga sellele toorele metssealihale, mis hetkel kapis marineerub ja mida õhtul küpsetama peab hakkama. Ma ei tea, kas ma suudan. Õnneks on ehk abikäsi, kes suudavad seda minu eest teha (samal ajal, kui mina selle vaatepildi peale jälle WC-sse jooksen).

Aga elu on üldiselt lill!


Allikas: O.Jamie. (2009). Jamie Itaalia.


2 kommentaari:

Unknown ütles ...

Oh vaeseke!! Vast said kiirelt võitu ja jätkad huvitavate katsetustega!

Liina ütles ...

Õnneks läks suhteliselt ruttu üle ja uued katsetused ootavad ees! :)